Het beste onderwijs realiseren samen met onze leerlingen.

Directeur voor 1 dag

07 juli 2021

Op woensdag 7 juli heeft Lars, leerling uit groep 6 van Dirk en Roel, een ochtend als directeur gewerkt op de Widdonckschool Weert.

 

Onderstaand een verslag van de werkzaamheden die Lars gedurende de ochtend heeft opgepakt.

 

Bij binnenkomst om 08.20 uur is Lars gestart met een kop koffie in de teamkamer. Diverse collega’s liepen binnen en kwamen met uiteenlopende vragen bij Lars. Juf Beike van het VSO vroeg of er een mogelijkheid was om meer geld te verdienen. Volgens Lars kon dit wel. Meester Gerard, de intern begeleider van het VSO vroeg of het mogelijk was om naar huis te gaan. Ook hier zag Lars wel een mogelijkheid. Juf Nikkie van het VSO zei tegen Lars dat er kermis was in haar dorp. Morgen heeft ze vrij gekregen van Lars (helaas is dit niet haar werkdag).

 

Vervolgens is Lars om 08.30 uur naar zijn kantoor gegaan en heeft hij een aantal telefoontjes gepleegd met Inge Keulen, managementondersteuning. Deze telefoontjes gingen over collega’s die afwezig zijn en over de ontwikkelingen van de leerlingaantallen de laatste maanden. Vervolgens heeft Lars gebeld met zijn eigen leidinggevenden, het bestuur van de Aloysius Stichting, over de Q-rapportages en de prognoses voor wat betreft ontwikkelingen op leerlinggebied.

 

Hierna heeft meester Roel een afspraak gepland met Lars over zijn verlof. Maikel gaat dit verder met Roel bespreken op vrijdag.

 

Aansluitend is Lars gestart met een rondgang door de school om te bekijken hoe de gang van zaken was. Hierbij kwamen we bij juf Vera, de kookdocente, tegen. Zij gaf aan dat de frituurpan defect was. Lars heeft haar geadviseerd om de conciërge te vragen om een reparatie uit te voeren en anders een nieuwe pan te bestellen. Het is Henk, de conciërge, gelukt om de pan te repareren.

 

Gisteren heeft een leerling uit de klas van Marieke en Rick een goed plan gemaakt om de beloningen en de sterren in de klas te verbeteren. Lars heeft hierover nagedacht en een mail gestuurd naar Marieke en Rick.

 

Juf Marieke heeft vandaag een gesprek gehad met haar klas over vervuilende plastic. De klas vond het een goed idee als we de plastic roerstaafjes zouden afschaffen en over zouden gaan tot het gebruik van houten roerstaafjes. Lars heeft met conciërge Henk gebeld en geregeld dat vanaf nu alleen nog houten staafjes worden besteld.

 

Hierna hebben Lars en Maikel samen een gesprek gehad met Truus. Na de zomervakantie gaan we in de school een receptie organiseren voor Truus en de mensen waarmee ze de laatste jaren heeft gewerkt. Lars heeft goed meegedacht over hoe je er een feestje van kunt maken en wat hiervoor nodig is.

 

Tijdens de rondgang door de school kwamen we uit bij de klas waar directeur Lars normaliter les krijgt. Zijn klasgenoten vroegen aan Lars of ze vrij konden krijgen. Hier was Lars even heel streng en gaf aan dat er geen mogelijkheden waren. De klas accepteerde dit gelukkig zonder mopperen!

 

Vervolgens is Lars teruggekeerd naar zijn kantoor en heeft héél veel mailtjes beantwoord en enkele facturen en declaraties goedgekeurd in het computersysteem.

 

Inmiddels was het 10.30 en is Lars, samen met Maikel naar de teamkamer gelopen. Hier hebben ze samen met Meester René, de derde directeur van de Widdonckschool en juf Janneke, de gymdocent pauze gehouden en koffie gedronken.

 

Na de pauze hebben we een foto gemaakt van Lars op zijn kantoor en is Lars gaan kijken of het in de klassen goed ging. Heel veel juffen en meester stelden zich voor aan Lars en stelden nog allemaal vragen. Lars zei dat het directeurschap hem goed bevalt en dat hij dit later wil blijven doen.

 

Een leerling van het SO kwam een klacht indienen bij Lars tegen een andere leerling. Lars heeft deze klacht in behandeling genomen en zowel hem als de andere leerling geadviseerd. Vervolgens heeft Lars met de meester van deze leerling gesproken en hem gevraagd dit verder op te pakken. De meester zei dat hij dat meteen ging doen.

 

Vanmiddag is er een functioneringsgesprek met een collega. Lars heeft nagedacht over de vraag “Wat is belangrijk voor een juf of meester op deze school om te weten en te doen?" Het antwoord op deze vraag luidt: “Als iemand boos is, meteen actie ondernemen en dat regelen”.

 

Terwijl Lars hierover na aan het denken was kwam een leerling van het SO binnen met een verlofaanvraag voor twee weken. Tim had het razend druk thuis, een aanbouw moest geplaatst worden, er komt een nieuwe keuken en het zwembad moet verschoond worden. Lars heeft hierover nagedacht en besloten dit niet toe te kennen. Lars geeft aan dat de leerplicht ook voor Tim geldt en dat hij gewoon naar school moet. Tim vond dit jammer, maar begrijpelijk. Gelukkig ging Tim weer met een lachend gezicht weg.

 

Gedurende de dag heeft Lars een aantal telefoontjes gemist. Deze heeft Lars teruggebeld.

 

Vervolgens zijn we in de klas van juf Eva in het VSO geweest. Zij vroeg of Lars even wilde langskomen om iets uit de snoeplade te nemen. Dit heeft Lars natuurlijk graag gedaan! Juf Sanne adviseerde Lars nog “op één been kun je niet staan”, dus toen heeft Lars maar twee snoepjes genomen.

 

Aan het einde van de ochtend ging Lars zitten op zijn kantoor en heeft hij teruggekeken op zijn ochtend als directeur. Lars vond het erg leuk en wil héél graag echt directeur worden. Het is leuk om op veel plekken te zijn, mensen te spreken, typen op de laptop. Iedereen komt de hele tijd naar je toe met vragen en met “hoi directeur”. Ook een vergadering met allemaal mensen in teams lijkt Lars erg leuk. Eergisteren al heeft Lars zich kort voorgesteld in het directieoverleg van aloysius. Koffie drinken op school bevalt Lars ook prima! Er zijn geen zaken die Lars niet leuk vindt aan het directeur zijn.

 

Lars, bedankt dat je vandaag zo goed voor onze school, de kinderen en de collega’s gezorgd hebt!

 

Maikel Voss

Directeur Widdonckschool Weert

 

 Nieuwsarchief

Widdonckschool Weert

Beatrixlaan 3B
6006 AH Weert

Tel. 0495 453399

E-mail: widdonckschoolweert@aloysiusstichting.nl